September
2006

Tillbaka
Aktuellt september 2006

Kanelbullens dag, vad är det?
Den fjärde oktober har cafeér runt om i landet bullat upp med extra många kanelbullar. Passa på att frossa i bullar och gosa dig åt att den traditionella bullen fått en alldeles egen dag. I år fyller Kanelbullens dag åtta år. Den 4 oktober 1999 föddes alltså den officiella Kanelbullens dag, lagom till Hembakningsrådets 40-årsjubileum. Kanelbulle blev det, eftersom det kanske är den mest oomtvistade symbolen för hembakat bröd. Alla gillar kanelbullar!
Dagen blev snabbt rikskändis och så populär att den redan efter några år skrevs in i allmänna almanackor. När dagen firats i fyra år gjorde ett marknadsundersökningsföretag en rundfrågning. Hur känd var egentligen Kanelbullens Dag? Mer än halva befolkningen kände till dagen och många svarade att de visst åt kanelbullar. Särskilt många den 4 oktober. Mums!
När Kanelbullens Dag skulle firas för femte gången, kom bagare och konditorer till Hembakningsrådet och ville vara med i firandet! På så sätt spred sig firandet också bland de professionella bagarna och fler kan njuta kanelbullar.Tv Malung sänder live från Företags-mässan i Malung

Det spikas och det hamras, det målas och sätts upp väggar och golv. På Orrskogen råder en febril aktivitet inför den stundande Företagsmässan som börjar fredagen den 29/9 och håller på ända till den första oktober. Under tre dagar kommer företag att visa upp sig och sina produkter för allmänhet och andra företag. Ett ypperligt tillfälle att knyta kontakter och byta erfarenheter inom olika branscher.
Tv Malung kommer att sända live från mässan mellan 15.00 och 16.00 29/9. Här kommer mäss-generalen Sven-Erik Fredriksson att bli intervjuad i direktsändning. Näringslivschefen i Malung, Ingemar Kyhlberg, kommer att i livesändning få berätta om företagsklimatet i Malungs komun. Robert Lind, gymnastiklärare på Centralskolan, får berätta om friskvård för skolungdomar och Timea Hedlund intervjuas om modevisningen som hon arrangerat, mässan till ära. Sedan kommer Bengt Matsson med elever från estetiska att uppträda live inför publiken på mässan.
Detta var en bråkdel av vad som kommer att hända på en timme då Tv Malung sänder live. För att inte missa något, gå in på www.tvmalung.com kl. 15.00 och se vad företagare och andra kan göra för dig och din kommun.Nostalgi och Företagsmässa
Tv Malung denna gång har ett varierat proramutbud, eller vad sägs om Percy Sledge och Supremes kontra Företagsmässa, eller Sören Karelius kontra Vivvis Garnbod? Vi börjar med Percy Sledge där Tv Malung nu under Pop & Rock slogan sänder ett proram om den kände sångaren med den lika berömda låten "When a man loves a woman", en ballad som erövrat världen. Percy Sledge sjöng med inlevelse och känsla. År 1966 tog han över topplistorna i USA med just "When a man loves a woman". Percy Sledge blev så berömd att han turnerade över 100 dagar på ett år ända in på 90-talet. Riktigt så länge har inte Sören Karelius spelat och sjungit, men "When a man loves a woman" har säkerligen ingått i covermaterialet.
En kontrast till Percy Sledge och Sören Karelius, är Flottar Johan från Klarälvsdalen i Värmland, som skrivit över 555 dikter, vilket så tydligt framgår av den bil han har med stora siffror i gult på sidorna. Johan berättar i en intervju om märkliga möten med andra människor, möten som resulterat i dikter och texter.
Företagsmässan i Malung närmar sig och företagare i och utanför kommunen förbereder sig för att vara med. Sven-Erik Fredriksson berättar om arbetet bakom arrangemanget. Det är mycket spännande och Malung ser fram emot Företagsmässan då företagare från när och fjärran kan knyta kontakter. Tv Malung har följt Vivvi Tällberg och hennes funderingar innan hon ska ställa ut på mässan. Här är det färger och design som får råda, lurviga garner och trästickor. Missa inte Tv Malung!


Kulning och hornblås
Just nu kan du se på Tv Malung ett reportage från Älgsjöselen i somras då hornblåsarträffen med kulning ljöd mellan bergen på den gamla fäbodvallen. Här samlades entusiaster av kulning och hornblås från när och fjärran för att delta i denna ovanliga utövning. Om kulning kan man läsa på wikipedia.org att det är en inhemsk skandinavisk sångform som är en form av locksång för att valla tamdjur, men kan samtidigt användas till att skrämma bort rovdjur såsom varg och björn. Något för fäbodbrukarna även i dag runt om i Dalarna kanske? Man använde kulning som kommuniaktion fäbodar emellan när det begav sig, ungefär som vi använder mobilen idag för att ta kontakt med varandra. Kulningen ekade mellan bergen och människor kunde på det sättet höra av varandra och med olika läten läsa av vad som skedde på en annan fäbod flera mil bort. Det var mest kvinnor som kulade vilket även man kunde se på hornblåsarträffen i Älgsjöselen, då männen mest ägnade sig åt hornblås. Att blåsa horn är speciellt. Ett kohorn är oftast svårblåst och kräver starka lungor och envishet. Får man väl ljud i hornet ljuder det på långt håll och har en mjuk dov klang.
Varken hornblås eller kulning har någon religiös koppling utan har varit/är ett redskap i fäbodkulturen runt om i Sverige. Just kulning är en mycket gammal sångform och har tradition från medeltiden om inte ännu tidigare.Något om Social-demokraterna
De socialdemokratiska partierna i världen har bildats under skilda tider och skiftande politiska förhållanden. Gemensamt för de socialdemokratiska partibildningarna i Skandinavien och Norden har varit det nära samarbetet mellan den politiska och fackliga arbetarrörelsen. Detta samarbete var ihög grad bestämmande när det danska partiet bildades 1871 och det norska 1887. Det gällde i minst lika hög grad när det svenska socialdemokratiska partiet bildades 1889. Så länge har socialdemokraterna funnits. Ett parti som från början stod bakom arbetarna och deras levandsförhållanden.
Just nu kan du se en intervju med Kurt Podgorski, Carina Albertsson, Hans Unander och Bitte Lindberg Ås, alla socialdemokrater och med många frågor att ta ställnign till inför valet. Bland annat kan du få veta vad de vill göra för Malung i framtiden, vilka frågor som ligger dem närmast hjärtat och vad väljarna kan förvänta sig av dem om de får mandat den 17 september. Vill du läsa mer om Socialdemokraterna gå in på deras hemsida här >>>.